Vítejte v Itálii – zemi pizzy a těstovin

Italie_vlajkaStát na Apeninském poloostrově, připomínající svým tvarem jezdeckou holínku, se v žebříčcích nejnavštěvovanějších a mezi turisty nejvíce oblíbených zemí tradičně umisťuje na předních pozicích. Vítejte v Itálii – zemi pizzy, fotbalu a velkolepých operních árií.

Za svoji popularitu vděčí Italská republika bohaté historii, která se do její krajiny otiskla množstvím úchvatných památek, půvabné a rozmanité přírodě, tvořené velehorskými štíty i dlouhým členitým mořským pobřežím a přátelskému lidu, který si vás získá svou jižanskou bezstarostností a impulzivností. Specifika doplňují italské ostrovy, Sicílie a Sardinie, kde místní obyvatelstvo Sardů zajistilo odlišný vývoj a exotiku. Nesmíme zapomenout ani na sopky Etnu a Vesuv, projevy vulkanické činnosti lákající k výstupu a pohledu do nitra kráteru.

Pokud se do této krásné země chystáte, jistě se vám ihned vybaví Řím a slavné Koloseum nebo Pantheon, místa, která by neměl žádný návštěvník vynechat. Věděli jste, že stavba Kolosea začala mezi lety 70 a 72 našeho letopočtu za vlády římského císaře Vespasiana a byla dokončena v roce 80 našeho letopočtu za Tita? Koloseum bylo schopno pojmout 50 000 sedících diváků a bylo užíváno ke gladiátorským zápasům a pořádaly se zde i naumachie, což byly stylizované námořní bitvy, dále i zápasy s divou zvěří, popravy, rekonstrukce známých bitev. Ačkoliv periodicky se opakující zemětřesení a zloději kamenů z Kolosea učinili zříceninu, dnes se stavba stala skutečným symbolem císařského Říma.

Koloseum

Když se řekne Itálie, asi již i malé dítě si vybaví Šikmou věž, která se nachází ve městě Pisa na Náměstí zázraků. Výstavba byla zahájena v roce 1173, ale již brzy po začátku stavby v roce 1174 se začala naklánět. Důvodem jsou mělce založené základy v měkké hornině.  Zajímavostí je, že věž se původně nakláněla na opačnou stranu. Stavitelé se rozhodli náklon vyrovnat tím, že do země k základům házeli kameny a větve. Plán sice vyšel a vět se vyrovnala, ale později se začala naklánět znovu, tentokrát na opačnou stranu. Když v roce 1185 dosáhla výšky tří pater, projevilo se jasně její naklonění. Nový architekt se pokusil zastavit další naklánění tím, že další patra stavěl mírně nakloněná na druhou stranu, aby se změnilo těžiště věže. I ve 20. století se stavitelé snažili zabránit dalšímu naklánění a použili různé stavebnětechnické postupy. V současné době je vychýlení věže již jen cca 3 metry a znovu byla věž pro veřejnost otevřena v prosinci 2001.

vez_PisaDo dlouhého zástupu měst, jejichž návštěva hraničí při pobytu v Itálii takřka s povinností dála náleží i Florencie jakožto epicentrum renezance a Benátky se svou jedinečnou atmosférou utvářenou vodním živlem. Nezapomínejme ani na hlavní město módy Milán, přístav Janov, průmyslový a pod Alpami ležící Turín, nespoutanou Neapol ve stínu Vesuvu a konečně Veronu, město Romea a Julie.

Pokud zastáváte názor, že nejlepším umělcem je matka příroda a žádné lidské dílo se nemůže s jejími výtvory měřit, nic a nikdo vám, nemůže zabránit v poznávání přírodních krás, na které Itálie, podobně jako na památky, rozhodně není skoupá. Nejrozlehlejší vnitrozemskou vodní plochou je půvabné a hojně navštěvované Lago di Garda, jezero ledovcového původu. Hlavním lákadlem jsou však pro většinu turistů pochopitelně letoviska na mořských březích v Toskánsku, Kalábrii, na jaderské Riviéře, Ischii, Sicílii a Sardinii.

Lago_di_Garda

Itálie je zemí, kde je velice oblíbené kempování, čemuž odpovídá i počet kempů. V hlavních turistických rezortech je možné si pronajmout apartmán nebo rovnou celý domek. V poslední době je populární agroturistika, jejíž vyznavači obvykle vyhledávají ubytování ve venkovských staveních, které je relativně levné, člověk se nachází v krásné krajině a navíc si může vychutnávat skvělé italské jídlo přímo v místě původu surovin.

testovinyVíte, že těstoviny, neboli pasta, se dělí na plněné a neplněné? Plněné se dělí na tortellini, což jsou těstovinové taštičky ve tvaru prstýnku, ve kterých se skrývá maso nebo sýrová náplň, ravioli, těstovinové taštičky ve tvaru čtverečků, cappelleti plněné těstoviny ve tvaru malých kloboučků a canelloni závitky plněné různými náplněmi. Neplněných těstovin používáme v naší kuchyni celou řadu, například spaghetti, spaghettini – velmi tenké špagety, tagliatelle a fettuccine široké nudle, pappardelle do klubíček stočené asi 1 cm široké nudle, penne široké kratší rourky se skosenými konci, lasagne asi 2,5 cm široké a 8 cm dlouhé těstovinové pláty, farfalle ve tvaru mašliček (motýlků), fusilli vřetena, gnocchi noky většinou z bramborového těsta a mnoho dalších. Celkem existuje více než 140 druhů těstovin a ještě více jejich jmen. Některé jsou známe jen v jednom kraji, jiné mají v různých částech Itálie odlišné názvy. Průměrný Ital sní 25 kilogramů těstovin ročně.

Ačkoli italská kuchyně zná tisíce všeobecně známých či regionálních dezertů, světově nejslavnější je tiramisu, které vzniklo až v roce 1970. Tiramisu v doslovném překladu znamená “zvedni mě”, což se dá přeneseně chápat jako “povzbuď a potěš”. Patrně se tím naráží na hlavní ingredience receptu: kávu a čokoládu. Také se vám sbíhají sliny na tento lahodný dezert? Není nic jednoduššího než si vytvořit příjemnou italskou atmosféru doma. Zde máme pro vás recept na pravé italské Tiramisu:

Ingredience: 1-2 balíčky cukrářských piškotů; 2 lžice kakaa; 1 hrnek instantní kávy; 2 balení mascarpone; 2 vejce; 2-3 lžičky Amaretto a 2 lžíce cukru krystal.

tiramisu

Postup: 1) Nejprve uvaříme kávu a nejlépe ji pak nalijeme do hlubokého talíře. Budeme ji potřebovat vlažnou. Připravíme si dvě misky. Vajíčka rozdělíme na bílek a žloutek, do každé misky jednu část. Ke žloutku přidáme dvě polévkové lžíce cukru a zamícháme. Nechme rozpustit a zatím připravíme z bílku tuhý sníh. 2) Ke žloutkům přidáme 2 balení sýra Mascarpone a zamícháme (nešleháme), dokud se vše nespojí. Poté do hmoty pomalu vmícháme sníh. Do vlažné kávy nezapomeneme přidat 2-3 lžičky Amaretta. 3) Vezmeme malou dortovou formu nebo jinou nádobu, ve které chceme připravit Tiramisu. Do kávy namáčíme piškoty. Na piškoty dáme poctivou vrstvu krému a další vrstvu namočených piškotů. Poslední vrstva musí být krém. Povrch tiramisu posypeme kakaem, nejlépe přes sítko, a dáme přes noc do lednice.

Čas dovolených se blíží a stále zvažujete kam na dovolenou? Rozhodně si letos nenechejte ujít vždy slunnou Itálii, kde čas rozhodně neběží tak rychle jako u nás. Abyste si svůj pobyt zde zpestřili, ptejte se zdejších lidí na jejich život, zajisté vám rádi otevřou svá srdce a rádi a ochotně s vámi stráví nejedno společné odpoledne. Vaši znalost angličtiny vám pomůžeme prohloubit v našich jazykových kurzech. Chcete se naučit italsky nebo si jen oprášit znalosti? I s tím Vám pomůžeme.

Nezapomenutelné posezení v příjemné restauraci ve stínu pod rozkvetlými stromy, s výhledem na azurové moře a voňavým šálkem lahodné kávy Vám přeje jazyková škola Light Point, s.r.o.

2014-06-01T15:39:37+00:00By |Měsíce jazyků, Nezařazené|