Francouzská kuchyně

Tento týden se společně vydáme za poznáním francouzské kuchyně.  Je jednou z nejznámějších a nejvyhlášenějších v celém světě a určitě stojí za to se na ni podívat zblízka a dozvědět se něco více.

Francouzská kuchyně je bohatá na mořské plody, maso (které ovšem bývá často doplněno zeleninou), bylinky, houby a mnohé další suroviny. Francouzi si také velmi potrpí na čerstvé a kvalitní pečivo (např. velmi slavné francouzské bagety nebo croissanty). Francie je zkrátka země plná labužníků a gurmánů. Čas, který stráví přípravou jídla, nepovažují za ztracený čas. Potrpí si také na speciality. V jejich jídelníčku můžeme najít například žabí stehýnka nebo šneky, což je pro nás Čechy celkem nezvyklé jídlo. Snad každý z nás dobře ví, že francouzská kuchyně obsahuje hlavně sýry a víno.  Pro zajímavost jsme si pro Vás připravili informace o francouzkých sýrech a vínech, které se v České republice těší velké oblibě.

Sýry:

Francie se pyšní prvním místem v produkci sýrů na celém světě. Předčila dokonce i Švýcarsko. Francouzské sýry se vyrábí zejména ručně. Ve Francii vzniká něco přes 1000 druhů nejrůznějších druhů sýrů. Na řadu přicházejí obvykle po hlavním chodu a na stole by se mělo nacházet minimálně pět druhů. Měkkými začínaje a tvrdými konče.

Roquefort – vyrábí se z ovčího mléka a má velmi výraznou, ostrou chuť. Patří do kategorie polotvrdých plísňových sýrů. Název Roquefort vznikl podle názvu obce Roquefort. Českou napodobeninou této lahůdky je sýr Niva.

Camembert – je měkký sýr, který se vyrábí z nepasterizovaného kravského mléka a vyznačuje se velmi příjemnou vůní. Tato vůně může lehce připomínat houby. Hodí se hlavně k bílým vínům.

Brie – je měkký sýr vyráběný z kravského mléka. Má velmi jemnou, ale přitom i pikantní chuť. Dobře se hodí k červeným vínům. V roce 1815 byl na kongresu sýrů zvolen Králem sýrů.

Vína:

Všeobecně jsou francouzská vína považována za nejlepší na celém světě. Málokterá země může Franii v této oblasti konkurovat. Setkáváme se zde s mnoha vinařskými oblastmi, odrůdami a druhy vína. Každá oblast má svou vlastní historii, technologii i odrůdy. Určitě je nemůžeme házet do jednoho pytle. Ve Francii se ročně natočí víno do neuvěřitelných 8 bilionů lahví.

Beaujolais – toto víno je velmi oblíbené a pochází z Burgundska (nejjižnější oblast). Každoročne se začíná prodávat předposlední čtvrtek v listopadu. Toto datum je považováno téměř za státní svátek. Toto víno je silně aromatické.

Cabernet Sauvignon – tato červená odrůda je jedna z nejrozšířenějších. Obsahuje mnoho vůní. Například zde můžeme cítit vůni třešní, černého rybízu, ostružin nebo cedrového dřeva a tabáku.

Chardonnay – pochází z oblasti Champagne. Je velmi jemné a aromatické. Je to jediná odrůda bílých vín, která se v oblasti Champagne používá. Je považováno za jedno z nejoblíbenějších bílých odrůd na světě.

Jen pro zajímavost: mezi nejdražší francouzská archivní vína patří Chateau Petrus (ročník 1945, 1946 a 1947) Vás vyjde zhruba na 9 000 liber, tedy něco kolem 270 000,- Kč. Pořád ale vede Chateau Lafite, ročník 1787 za neuvěřitelných 105 000 liber. Tuto láhev vlastnil kdysi Thomas Jefferson a jsou na ní dokonce i vyraženy jeho iniciály. Byl totiž vásnivým milovníkem francouzských vín.

Jste opravdovými gurmány a zajímají Vás světové kuchyně? Zapište se na některé naše kulinářské kurzy. V nabídce najdete například kurz sushi či kurz indické kuchyně!

2012-03-19T08:21:58+00:00By |Měsíce jazyků, Nezařazené|