uvodni_fotoKaligrafie je umění, životní styl a cesta k nesmrtelnosti. Tak jako láska naplní vaše srdce, kaligrafie naplní vaši duši. V Japonsku se kaligrafie označuje jako „šodó“, což v překladu znamená „cesta písma“. Kaligrafie naplňuje naše duše i v České republice a stává se tak jedním z nejoblíbenějších a nejnavštěvovanějších kurzů.

 

O kaligrafii se v současné době nezajímají pouze japanologové a studenti japonského jazyka, ale všichni se zájmem o japonskou kulturu nebo ti, kteří ve znacích nacházejí své potěšení. A není divu! Vždyť na rozdíl od naší západní civilizace je v Japonsku toto umění velmi rozšířené mezi lidmi všech věkových a společenských skupin. Základy kaligrafie představují pro všechny japonské děti součást jejich základního vzdělání. Japonská kaligrafie pokračovala ve svém rozvoji vycházejícím ze starobylých čínských tradic. Japonská kaligrafie dokázala během své historie ovlivnit dokonce i západní umění, například slavného kubistického malíře Picassa. V západní kultuře se dnes setkáváme s tím, že formální tisková sazba bývá příležitostně nahrazována štětcovou grafikou.

kaligrafie

kaligrafie

V japonském kaligrafickém umění je skrytý hluboký filosofický smysl. Kaligraf kreslí bambusovým štětcem na rýžový papír umělecké dílo, které je v souladu s jedním ze základních japonských estetických principů wabi sabi. Všechno zde o něčem vypovídá: začátek, směr, forma, konce řádků, dokonce i prázdný prostor. Harmonie a elegance neslouží pouze pro estetické potěšení, ale jejich prostřednictvím se přenáší tisíciletí starobylá moudrost. Znaky mají pro Japonce náboženský význam, protože jsou chápány jako božské zjevení, ve kterém je přítomná moudrost.

Jak je patrné, štětec je nejdůležitějším náčiním kaligrafie. Symbolizuje mysl a tělo kaligrafa. Z tohoto pohledu je to mnohem více než jenom náčiní. V dnešní době jsou různé typy, velikosti i kvality štětců. Jsou vyrobeny ze srsti různých zvířat, ale používá se také bambus, ptačí peří nebo lidské vlasy. Zajímavostí je, že největší štětec vyrobený z přírodních chlupů/vlasů, byl vyroben v Tianjin v roce 1979 a je téměř 1,6 metrů dlouhý všetně 20cm dlouhého konce štětce (konec chomáčku) a váží cca 5 kilogramů.

stetec

Velmi oblíbený kaligrafický workshop, který pravidelně pořádá naše jazyková škola Light Point, je veden japonskou lektorkou Yuko v českém jazyce a je zahájen prezentací o japonské kaligrafii. Dozvíte se, jaké kaligrafické styly se v Japonsku používají, bez jakých pomůcek se neobejdete a zakusíte umění, které Vás bude provázet celý život. V případě, že se přihlásíte do kurzu v průběhu letních dnů, můžete čerpat inspiraci v japonské zahradě, která je nedílnou součástí jazykové školy!

workshop_zari_2013workshop_leden      workshop_brezen

animefest_2.den

animefest_2013_2      animefest_3.den

Přejeme Vám krásný pocit z vlastnoručně vytvořeného uměleckého díla a těšíme se na další setkání s Vámi!

Vaše jazyková škola Light Point!