Tajemství švýcarské čokolády

Ačkoliv je v dnešní době Švýcarsko považováno za čokoládovou velmoc, s její výrobou maličko zaspali. O její existenci se dozvěděli obyvatelé této země až v roce 1697, kdy čokoládu do Švýcarska přivezl tehdejší starosta Curychu Heinrich Escher. Touto dobou již dávno čokoláda zaplavovala bohatší vrstvy jiných evropských států.

 

kakaove_bobyČokoláda patří mezi nejoblíbenější sladkosti snad ve všech zemích. Původní čokoláda měla formu tekutého, ne příliš chutného nápoje. Její chuť byla hořká a kořeněná. Byla vyráběna z rozemletých kakaových bobů, které byly zahuštěné kukuřičnou moukou, okořeněné vanilkou, chilli papričkou a dalšími přísadami.

.

Postupně se chuť čokolády vylepšovala a zásadním přelomem ve výrobě čokolády se stal vynález Holanďana Conrada van Houten, který oddělil kakaové máslo od kakaového prášku. Dnes je čokoláda samozřejmou součástí našeho jídelníčku. Vyrábějí se z ní nejrůznější cukrářské čokoládové výrobky, zmrzliny, bonbony, sušenky i námi tak oblíbené vánoční cukroví. Na speciálně upravené čokoládě si můžou pochutnat i osoby, které musí dodržovat bezlepkovou dietu.

.

Přestože první továrny na výrobu čokolády ve Švýcarsku vznikali až v průběhu 19. století, dostala se tato úchvatná Workers inspect chocolate pralines at Belgian chocolate maker Neuhaus in Vlezenbeekalpská země brzy do popředí. Zasloužilo se o to hlavně několik švýcarských průkopníků výroby této čokoládové pochoutky. Tajemství úspěchu této země tkví také v kvalitnímu mléku, které mají švýcarské krávy díky jedinečným alpským pastvinám. Dnes je Švýcarsko symbolem čokolády a pojem švýcarská čokoláda symbolem kvality.

Když tito pánové zpopularizovali čokoládu v jejich zemi, nikdo z nich ani nesnil o tom, že již o několik desítek let později hrstka těchto švýcarských průkopníků položí základy celému světovému čokoládovému průmyslu a budou tak moci držet krok s velkými zahraničními konkurenty, jejichž jména již byli známy po celém světě. Jejich nadání a tvůrčí dovednosti byli nevyčerpatelné.

.

Švýcarsko v průběhu 19. století předstihlo ve výrobě čokolády a čokoládových cukrovinek Německo a Francii. Většina nejvýznamnějších švýcarských čokoládoven má jména právě po svých zakladatelích. Mezi ty nejvýznamnější patří právě firmy Suchard, Lindt & Sprüngli, Nestlé, Maestrani, Favarger a další.

.

lindt_chocolateVýznamným mužem, který se podílel na vývoji výroby čokolády, byl Rudolphe Lindt (1855- 1909), který jako první vyrobil čokoládu, která se doslova rozplývala na jazyku. Lindt totiž vynalezl „konšování“, čímž se výrazně zlepšila kvalita čokoládových cukrovinek. Používání konše se záhy rozšířilo do celého světa a Švýcarko se tak dostalo na vrchol obchodu s čokoládou. V roce 1899 převzala Lindtovu továrnu firma Chocolat Sprüngli of Zurich, která již tenkrát za tuto známou značku zaplatila jeden a půl milionu zlatých franků. Dnes patří firma Lindt & Sprüngli mezi nejvýznamnější výrobce luxusní švýcarské čokolády.

.

.

Za vynálezce mléčné čokolády je považován Henri Nestlé. Henri Nestlé, švýcarský chemik, sice nevyráběl čokoládu, ale v roce 1867 přišel na způsob, jak vyrobit sušené mléko, které se po smíchání s vodou stane výživou pro kojence. A právě sušené mléko se jen o pár let později stalo významným zlomem ve vývoji čokolády. Jeho firma byla původně zaměřená jen na výrobu dětské výživy, ale později splynula s firmami známých výrobců čokolády Petera, Kohlera a Caillera a postupně se stala největší světovou potravinářskou společností.

.

tekuta cokolada

Daniel Peter, výrobce švýcarské čokolády, využil Nestlého sušené mléko a nechal tak v roce 1875 vzniknout první mléčnou čokoládu. Základem tohoto procesu bylo odpařit vlhkost ve směsi a nahradit ji kakaovým máslem tak, aby se hmota mohla lít do forem.

.

V roce 1868 založil cukrář Jean Tobler firmu podle svého jména, ve které vyráběl vlastní cukrovinky a později, od roku 1899, se specializoval pouze na výrobu vlastní čokolády. V roce 1908 přišel jeho syn Jean Tobler na trh se svou trojúhelníkovou tyčinkou, máčenou v čokoládě s náplní medovomandlového nugátu. Tyčinka Toblerone dostala jméno po svém vynálezci a zároveň byla inspirována italským nugátem „Torrone“. Tabulky čokolády Toblerone měly svým trojúhelníkovým tvarem připomínat švýcarské Alpy, které byly vidět z oken továrny a staly se známé po celém světě.

cokolada-Toblerone

Existuje mnoho druhů čokolády, které můžou mít různé formy a chutě a ty jsou vyráběny obměňováním množství přísad: hořká čokoláda (neboli pravá čokoláda – obsah kakaové sušiny by měl být nejméně 35%. Čokoládu můžeme považovat za kvalitní, obsahuje-li alespoň 50 % kakaových přísad), mléčná čokoláda (musí obsahovat nejméně 25 % kakaové sušiny. Kvalitní mléčná čokoláda obsahuje minimálně 30 % kakaových a 14 – 25 % mléčných součástí. Evropská unie vyžaduje zastoupení nejméně 35% pevných složek kakaa.), bílá čokoláda (obsahuje kakaové máslo bez pevných kakaových přísad, kondenzované nebo sušené mléko a cukr.Obsah kakaového másla musí být minimálně 20 %. Kvalitní mléčná čokoláda obsahuje minimálně 25 % kakaového másla a 25% mléka. Bílá čokoláda bývá o něco sladší než čokoláda tmavá.), dia čokoláda (má místo cukru náhradní sladidla, například aspartam nebo fruktózu.), ledová čokoláda (ohující nerafinovaný kokosový tuk, který se rozpouští již při teplotě 20–23 °C, čímž v ústech způsobuje chladivý efekt. Ledová čokoláda by neměla být uchovávána v ledničce, protože pak se chladivý efekt v ústech nedostaví) a ochucená čokoláda.

 

dog and chocolate

Věděli jste, že pro psy je čokoláda (např. jako pamlsek) nebezpečná, neboť jejich tělo ji nedokáže strávit. Čokoláda totiž obsahuje některé alkaloidy jako theofylin a kofein, které má psí organismus problémy zpracovat; zejména ale theobromin, který na něj působí jako jed. Zatímco lidský organismus má enzym, který theobromin odbourává, psi jej nemají. Theobromin má tedy těžký dopad na jejich nervovou soustavu a srdce. Při malé dávce se projeví hyperaktivitou psa, při vyšší jej může usmrtit.

.

Zaujaly Vás informace o čokoládě a chtěli byste se dozvědět více? Vyzkoušejte Čokoládový vlak. Je společným projektem GoldenPass Services Cailler-Nestlé. Pojedete pouze první třídou v secesním vagónu „Pullman“ z roku 1915 nebo moderním panoramatickým vagónem. Výchozím bodem trasy je Montreux ležící na Švýcarské riviéře, odtud pak dále do Gruyeres, domova proslulých švýcarských sýrů a odtud do Broc za odhalením tajemství výroby vynikající švýcarské mléčné čokolády. Čokoládový vlak jezdí každé pondělí a středu od června do října.

SONY DSC

.

Stále přemýšlíte, čím si zpříjemnit dlouhé zimní večery nebo osladit svátek svatého Valentýna? Je to velmi jednoduché, stačí mít po ruce několik druhů ovoce, výbornou kvalitní čokoládu a krásný večer s čokoládovým fondue může ihned začít. A pokud ani toto není Váš šálek čaje, vyzkoušejte s námi vynikající wagashi při Odpolední siestě.

cokoladove fondue

.

Příjemně strávené chvíle u lahodné čokolády přeje jazyková škola Light Point, s.r.o.

.

2014-01-31T12:40:13+00:00By |Měsíce jazyků, Nezařazené|