Indická kuchyně

Připravili jsme si pro Vás zajímavé informace také z kulinářského prostředí. Pojďte se společně s námi seznámit s indickou kuchyní a vším, co s ní souvisí. Určitě stojí za probádání, už jen proto, že se tak liší od té naší. Přiblížíme Vám zvyky, přísady do jídel, seznámíme Vás s naším indickým šéfkuchařem a nakonec si můžete své kuchařské umění ověřit na receptu, který jsme si pro Vás nachystali.

Chcete se dozvědět, jaké jídlo se skrývá pod názvem chicken madras, shahi paneer či butter chicken? Čtěte dále…

INDICKÁ KUCHYNĚ

  • Indická kuchyně je velmi rozmanitá a zajisté si ji zamilujete.
  • Specifické je především používání koření.
  • Indové ho dokáží používat do úplné harmonie chutí.
  • Oblíbené jsou předkrmy v podobě polévek, různých placiček a lívanců.
  • Přílohou číslo jedna je rýže – konrkétně basmati (druh velmi jemné rýže, která je oblíbená po celém světě).
  • Na své si přijdou i vegetariáni, těch je zde totiž hodně. Jsou jimi téměř všichni hinduisté.
  • Výbornou indickou přílohou je bílý jogurt, který se podává téměr ke každému jídlu.
  • Zvláštností této kuchyně je fakt, že Indové nepoužívají ke konzumování jídel příbor, ale jí pomocí tří prstů pravé ruky, přičemž levá ruka je připravena k tzv. nečistým úkonům.
  • Další zajímavostí je, že hodování zahrnuje pouze jeden chod, který je však velmi obsáhlý.
  • Na stůl se najednou servíruje vše, co je navařeno nebo k dispozici.

KOŘENÍ

  • Indická kuchyně využívá široké škály nejrůznějšího koření.
  • Právě tímto kořením dokáží Indové dokonale podrthnout a vylepšit chuť každého jídla.
  • Nejvíce používané koření: kurkuma, chilli, koriandr, šafrán, kardamon, zázvor. V oblibě mají také kari.

Kurkuma (haldi) – nejvíce se hodí k zelenině nebo nejrůznějším polévkám. Někdy se také vaří spolu s rýží, aby ji obarvila do žluta. Povzbuzuje trávení.

Zázvor (adrak) – v indické kuchyni se používá nejčastěji čerstvý. Sušený zázvor se totiž ani zdaleka nevyrovná chutí ani vůní tomu čerstvému. Indové přidávají zázvor takřka do všeho.

Koriandr (dhania) – nejčastěji se přidává k bramborům, kterým dodává velmi čerstvou chuť. Hodí se i k zelenině, protože podporuje její lepší trávení.

KURZY INDICKÉ KUCHYNĚ

Zaujala Vás indická kuchyně a chtěli byste vedět, jak si poradit s přípravou? Toužíte potěšit sebe a Vaše blízké exotickým jídlem a chcete se ho naučit připravovat opravdu profesionálně? Naše jazyková škola Vám nabízí exkluzivní kurzy indické kuchyně. Těší se na Vás náš šéfkuchař Shaldavya z Indie, který se vaření věnuje již od dětství a je připraven předat Vám své letité zkušenosti a také se ho můžete zeptat na vše, co Vás zajíma o Indii, indické kuchyni, kultuře atd.

Vybrat si můžete z těchto pokrmů:

[two_nineth]
Chicken madras – velmi oblíbená ostrá omáčka bohaté chuti, připravená z chilli, citronové šťávy a rajčatového pyré.
 

[/two_nineth]
[two_nineth]
Shahi paneer – velmi slavnostní hlavní jídlo, které je krémové a plné chutí. Obvykle se podává při zvláštních příležitostech. Lze ho podávat s rýží nebo indickým chlebem (naan).

[/two_nineth]
[two_nineth_last]
Butter chicken – jídlo, které je oblíbené ve spoustě zemích po celém světě. Kuře v krémové tomatové omáčce.
 
 

[/two_nineth_last]

Připravili jsme pro Vás také zajímavý recept:

Chicken curry (kuřecí kari)

[one_third]
Ingredience:
600 g kuřecího masa bez kostí a kůže
3 lžíce oleje
2 cibule
1 lžička zázvoru
1/2 lžičky mletého pepře
1 lžička chilli
1/2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky mletého hřebíčku
1 lžička turmeriku nebo kari koření
4 lžíce kokosového mléka nebo krému
500 ml vody
sůl
hrst lístků koriandru nebo petržele
[/one_third]
[one_third_last]
Popis přípravy:

Najemno nakrájenou cibulku osmahneme, přidáme sušené koření a pražíme asi pět minut. Přidáme na kostky nakrájené kuřecí maso a opečeme je ze všech stran. Zalijeme kokosovým mlékem, vodou, osolíme a na mírném ohni dusíme do změknutí masa a zahuštění šťávy. Měla by se vydusit asi na polovinu. Kari posypeme koriandrem a podáváme s rýží basmati.

(zdroj: www.recepty-recepty.cz)
[/one_third_last]

2012-02-10T19:55:14+00:00By |Měsíce jazyků, Nezařazené|