kvetinova_vyzdoba_ruze_srdicko_ve_vaze

 

Blíží se Den svatého Valentýna a Vy si už teď lámete hlavu s tím, že rok utekl jako voda a opět stojíte před otázkou, jak být originální a neobdarovat svou milovanou pouze kyticí rudých růží a bonboniérou ve tvaru srdce?

 

Je mnoho způsobů jak vyjádřit lásku, je mnoho způsobů jak o lásce mluvit.  Co třeba na kousku papíru svojí milované osobě napsat, jak vůbec Den svatého Valentýna vznikl, a že jeho historie není nijak mladá. Víte, že svátek je pravděpodobně odvozen od svátku Lupercalia slaveném ve starověkém Římě. V předvečer tohoto dne byly do „urny lásky“ vloženy lístečky se jmény mladých dívek.   Každý   mladý   muž   potom   tahal   lísteček   a dívka, jejíž jméno si vytáhl, se měla stát jeho „miláčkem“ v následujícím roce.

Legenda také říká,  že Valentýn byl knězem v době císaře Klaudia II. Klaudius byl velmi krutý císař a chtěl být nejmocnějším panovníkem, proto si  budoval velmi silnou armádu. Vojákem se mohl stát každý svobodný muž. Moc svobodných mužů se ale do jeho armády nehlásilo. Klaudius si to vysvětloval po svém. Myslel si, že dávají přednost lásce a proto do armády nechtějí nastoupit. A tak dal zakázat všechny sňatky. Valentýn byl v té době knězem v kostele a jeho velká víra mimo to, že věřil v Boha byla, že věřil v lásku. Rozhodl se nedodržovat nesmyslný Klaudiův zákon a dál oddával mladé zamilované páry. Jenže jednu noc císařovi vojáci vtrhli do kostela a Valentýna zajali. Mladý pár, který Valentýn oddával  naštěstí stihl utéci. Klaudius uvrhl Valentýna do vězení. A potom se stalo něco velmi zvláštního. U jeho oken a dveří se začali shromažďovat dopisy a drobné dárečky od těch, kterým pomohl nebo se chystal pomoci tím, že je oddá. Dávali mu tím najevo, že věří stejně jako on v lásku. Dcera jeho žalářníka se také rozhodla, že jej navštíví a vymohla si dovolení na otci. Valentýn se do ní zamiloval. V den jeho popravy, tedy 14. února 269 př.n.l., jí zanechal dopis, ve kterém se jí vyznává ze své lásky a podepsal jej: „Od Tvého Valentýna“.  A právě zde bychom mohli hledat původ „Valentýnských přáníček“.

kvetinova_vyzdoba_srdicko

Máte   rádi   svět    voňavých   a   pestrobarevných    květin?    Okoukaly    se  Vám kytice z květinářství?  Ponořte  se  s  námi  mezi  krásy  okvětních  lístků  a vytvořte si sami nápaditou Valentýnskou dekoraci v našem workshopu Květinová výzdoba. Čas zde strávený Vám dodá mnoho nápadů a inspirace nejen na letošního Valentýna.

 

 

japonska_cukrovinka_wagashi

Den svatého Valentýna nemusíte slavit jen se svým protějškem, ale můžete ukázat i svým rodičům a přátelům,  jak Vám  na nich  záleží  a  že  je  máte  rádi. A proč je neobdarovat všechny? Vždyť společně strávený čas v okruhu nejbližších přátel je to nejcennější, co společně můžete začít a čím je ve skutečnosti obdarovat. Příjemně strávené chvíle budete mít s naší lektorkou Miyuki, která Vás při Odpolední siestě provede historií, chutí i vůní tradiční japonské cukrovinky wagashi.

 
 
Lovely-Bento

Ještě stále tápete, jaké překvapení bude to „pravé ořechové“? Máte mlsné jazýčky, ale sushi je „moc tradiční“? Největší překvapení připravíte s absolvovaným zážitkovým kurzem  Obentó.  Uvidíte,  že  sushi  nemusí  být jen tradiční a že skrývá  překvapení a velké možnosti s vlastní fantazií.

 
 

Ať už Vaše překvapení  pro drahou  polovičku a přátele  bude jakékoliv,  přejeme Vám  nádherně prožité chvíle  s Vašimi nejbližšími a těšíme se na setkání v našich kurzech pod vedením zkušených profesionálů.

Vaše jazyková škola Light Point, s.r.o.